7 tips voor het creëren van een natuurlijke buitenruimte
Steeds meer bedrijfseigenaren vragen zich af hoe zij kunnen bijdragen tot natuurbehoud en bescherming van hulpbronnen door veranderingen in hun bedrijf door te voeren. Ons advies: Creëer een ecologische buitenruimte.
Niet alleen voelen uw werknemers zich er goed, maar u doet tegelijkertijd ook iets goeds voor de plaatselijke natuur. Het maakt ook een positieve indruk op klanten en zakenpartners wanneer u uw verantwoordelijkheid neemt en uw steentje bijdraagt aan het milieu.
In dit artikel krijgt u concrete tips over hoe u uw buitenruimte natuurlijker kunt vorm geven. Maar laten we eerst eens ingaan op de vraag waarom milieubewuster omgaan met uw buitenruimte de moeite waard is.
Waarom is een natuurlijke buitenruimte zo belangrijk?
Bijna de helft van het grondoppervlak in onze steden is geasfalteerd of bebouwd. Deze bodemafdekking heeft verscheidene negatieve gevolgen voor ons inheems ecosysteem:
- Regenwater kan minder gemakkelijk in de grond sijpelen en het grondwaterpeil daalt.
- De vruchtbaarheid van de bodem gaat verloren, omdat belangrijke bodemfuncties worden beperkt.
- De habitat voor inheemse planten, insecten en kleine dieren zoals vogels wordt kleiner, met minder biodiversiteit tot gevolg.
Maar niet alle groene ruimte is hetzelfde. Ook een goed onderhouden gazon kan in ons ecosysteem niet dezelfde functie vervullen als een bloeiende weide. Bovendien is het niet ongebruikelijk dat er schadelijke onderhoudsproducten worden gebruikt, om nog maar te zwijgen van de grote hoeveelheid water die wordt verbruikt om het onberispelijke gazon in stand te houden.
De inrichting van uw buitenruimte is dus een ideale gelegenheid om de verzegeling van onze oppervlakken te doorbreken en een natuurlijke tegenpool te creëren die bijdraagt tot de bescherming van hulpbronnen en diersoorten.
Daarom loont het om te investeren in een meer natuurlijke werkomgeving
Uw buitenruimte is natuurlijk van u. Het gebied maakt echter deel uit van het inheemse ecosysteem dat moet worden beschermd. Als u zorgt voor een buitenruimte die beter is aangepast aan de natuur, zal dit een positief effect hebben op het hele systeem. Bovendien kunt u een aantal voordelen voor uw bedrijf verwachten:
De werklast minimaliseren
Een goed aangelegde, duurzame buitenruimte beheert zichzelf bijna. Als u de natuur haar vrijheid gunt en niet aandringt op perfect gemaaide gazons en uniforme perken, zullen uw onderhoudsinspanningen in het buitengebied ook afnemen.
Besparen
Ook de strijd tegen ongedierte en onkruid wordt gewonnen in een natuurlijke buitenruimte zonder dure bestrijdingsmiddelen. U kunt het zelfs doen zonder chemische meststoffen. Met lampen op zonne-energie bespaart u ook energie.
Stimuleren
Een groene, levendige buitenruimte is aanzienlijk interessanter dan een monotoon betonnen landschap. Uw werknemers zullen baat hebben bij een buitenruimte die ze kunnen gebruiken om zich tijdens hun pauze ’in de natuur’ te ontspannen. Bij wijze van teambuilding kunt u zelfs overwegen om samen met de werknemers de ruimte opnieuw in te richten.
Hier is een handige checklist voor de juiste verzorging van uw buitenruimtes in elk jaargetijde.
Creëer een natuurlijke buitenruimte met deze 7 tips
Met deze voordelen in het achterhoofd, is het nu tijd om te implementeren. De volgende tips brengen u een paar stappen dichter bij een duurzame buitenruimte voor uw bedrijf:
1. Water besparen
In plaats van water te geven met leidingwater, gebruikt u het water dat toch al beschikbaar is. Regenwater is ideaal voor besproeien en hoeft alleen maar te worden opgevangen. Via een speciale regenwaterklep voor de regenpijp aan uw dakgoot loopt het waardevolle vocht rechtstreeks in een regenton. Deze kan gemakkelijk worden afgetapt om water te geven.
Leidingwater kan overigens ook besmet zijn met bacteriedodende stoffen die schadelijk zijn voor planten. Het is dus toch niet de beste optie voor besproeiing.
U kunt ook water besparen door de juiste besproeiingsstrategie te gebruiken. Het is het beste om vroeg in de ochtend of laat in de avond water te geven, zodat er minder water verdampt. Uw gazon zal minder water nodig hebben als u het gras in de zomer iets langer laat.
2. Zie af van kunststof
Bloempotten en tuinmeubelen van kunststof zijn goedkoop, maar helaas niet erg duurzaam. Bovendien vervuilen zij het milieu tijdens hun productie. Het alternatief zijn plantenbakken van klei of riet, die er natuurlijk en aantrekkelijk uitzien. Als het om meubels gaat, moet u voor hout gaan, maar ook hier moet u met een paar dingen rekening houden.
Vermijd tropische houtsoorten zoals mahonie, teak of palissander, waarvan de herkomst en de omstandigheden van ontginning vaak twijfelachtig zijn. Kies in plaats daarvan duurzame, inheemse houtsoorten zoals lariks, kastanje of eik. Over het algemeen kunt u zich oriënteren op kwaliteitslabels zoals het FSC-zegel (certificaat van de Forest Stewardship Council), dat getuigt van betrouwbare duurzaamheid.
3. Onkruid bestrijden zonder chemicaliën
In een biologische buitenruimte moeten pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen taboe zijn. Deze verdrijven niet alleen ongedierte en onkruid, maar tasten ook nuttige insecten en dieren aan. Bovendien komen de giftige bestanddelen van deze middelen via de bodem in het grondwater terecht en kunnen dit verontreinigen.
In plaats van pesticiden geeft dichte beplanting onkruid vanaf het begin geen kans. Ook het gebruik van voegenvullers zoals de tredvaste Roomse kamille en het regelmatig wieden voorkomen het groeien van ongewenste planten.
4. Vertrouwen op groenbemesting
Planten verbruiken voedingsstoffen, die op hun beurt moeten worden vervangen. Met behulp van groenbemesters kunt u uw bodem op natuurlijke wijze gezond houden zonder chemische meststoffen te gebruiken. De werkwijze is dat u bepaalde planten plant, die het gehalte voedingsstoffen in de bodem aanvullen en in evenwicht brengen. Geschikte groenbemesters zijn phacelia, klaver, wikke, lupine en weideplanten.
5. Een thuis bieden aan nuttige insecten
Dieren hebben een belangrijke functie in het ecosysteem en zouden een thuis moeten vinden in uw buitenruimte. Vogels zijn bijvoorbeeld uitstekende verdelgers van ongedierte. Installeer nestkastjes zodat ze zich kunnen vestigen. Vogels broeden ook graag in heggen en struiken, die daarom van maart tot juni niet moeten worden gesnoeid.
Insecten zoals hommels en wilde bijen behoren tot de belangrijkste bestuivers en zorgen ervoor dat planten zich kunnen blijven voortplanten. Helaas vinden ze geen onderdak, vooral niet in de steden. U kunt deze kleine helpers onder uw hoede (of vleugels) nemen met een insectenhotel.
6. Een verscheidenheid aan planten
Uw buitenruimte zou idealiter een gezonde mix van lage en hoge planten moeten hebben. Grote bomen houden u koel in de zomer en bieden voldoende schaduw voor uw werknemers en andere planten. Perken met wilde bloemen zorgen voor kleur en trekken bijen en vlinders aan.
Alles wat u plant moet inheems zijn, zodat het al is aangepast aan het klimaat en de bodem. Bovendien is het belangrijk geen monocultuur te creëren, omdat één plantensoort de bodem eenzijdig uitput. Laat veel verschillende soorten naast elkaar groeien, die elkaar optimaal aanvullen.
7. Gebruik maken van de kracht van de zon
Uw buitenruimte moet ook na zonsondergang bruikbaar en veilig zijn. Uw werknemers moeten immers gemakkelijk de paden kunnen herkennen en hun weg vinden naar parkeerplaatsen of fietsenstallingen. Lampen op zonne-energie bieden een milieuvriendelijk alternatief voor stroomafhankelijke lichtbronnen.
Ze zijn ook gemakkelijker te installeren omdat er geen kabels hoeven te worden gelegd. Nadat de zon de lampen overdag heeft opgeladen, zorgen ze er ‘s avonds voor dat uw buitenruimten in een aangenaam licht baden.
We hopen dat de tips in dit artikeltje u helpen een natuurlijke buitenruimte te creëren. Wij geven u graag advies over geschikte producten voor uw buitenruimte.
Neem contact met ons op!
Wij staan voor uw vragen ter beschikking en beantwoorden deze gratis.