3 praktische aanbevelingen voor een goed georganiseerde kantoorreiniging

2021/01/22

U en uw medewerkers brengen het grootste deel van de dag door op uw werkplek. Het moet vanzelfsprekend zijn dat deze altijd schoon en netjes wordt gehouden. Op een drukke werkdag van medewerkers en leidinggevenden is er echter zelden tijd om zich uitvoerig bezig te houden met de organisatie van de kantoorreiniging.

Maar zelfs als dit onderwerp niet bovenaan uw prioriteitenlijst staat, is het de moeite waard om het eens nader te bekijken. Worden alle ruimtes optimaal gereinigd? Is er iets dat verbeterd kan worden?

In dit artikel leert u waarom een schone werkplek zo belangrijk is en krijgt u een ’checklist voor een optimale kantoorreiniging’. We verduidelijken ook wie er in de eerste plaats verantwoordelijk is voor de schoonmaak en hoe u meningsverschillen over netheid kunt voorkomen. 

Kantoorreiniging

Waarom de reiniging van het kantoor zo belangrijk is

Natuurlijk geeft iedereen de voorkeur aan een schone omgeving. In de operationele context zijn er echter nog andere geldige redenen waarom het schoonmaken van kantoren niet mag worden verwaarloosd.

Welke gebieden moeten worden gereinigd en hoe vaak?

In een bedrijfskantoor zijn er veel ruimtes die, afhankelijk van het gebruik, vaak anders en grondig moeten worden gereinigd. Onze checklist helpt u bij het opstellen van een concreet reinigingsplan.

Wie is verantwoordelijk voor de schoonmaak van het kantoor?

Om kosten te besparen laat de vindingrijke ondernemer gewoon de schoonmaakwerkzaamheden aan de werknemers over. Dit is echter niet overal toegestaan. In Duitsland bijvoorbeeld mag de werkgever volgens het Directierecht alleen gelijkwaardige activiteiten aan de werknemers overdragen, zoals bepaald in de arbeidsovereenkomst.

Bovendien heeft een gerechtelijke uitspraak van de regionale arbeidsrechtbank van Mainz bevestigd dat werknemers het recht hebben om onder schone omstandigheden te werken. De werkgever heeft de plicht om de gezondheid van de werknemers te beschermen en is dus verplicht om deze te waarborgen. Dit houdt ook in dat eventuele hygiënische tekortkomingen die tot schade aan de gezondheid kunnen leiden, moeten worden geëlimineerd.

Om uw bedrijf schoon te maken, heeft u als werkgever de mogelijkheid om het zelf te doen, een schoonmaakster in te huren of een professionele schoonmaakdienst. Wanneer speciaal opgeleid personeel de reiniging overneemt, kunt u er zeker van zijn, dat alle ruimtes professioneel worden gereinigd.

Hoe kan men twistpunten over netheid vermijden?

Niemand voelt zich verantwoordelijk voor het schoonmaken van de vaatwasser en de collega's klagen over vuile koffiekopjes in de gootsteen? Op de lange termijn schaadt deze kleingeestige oorlog de werksfeer en de motivatie. Daarom moeten de toezichthouders van meet af aan duidelijke kaders stellen

Er moet worden gecommuniceerd dat de medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor de orde op kantoor en vooral als het gaat om hun eigen bureau. Lichte opruimwerkzaamheden kunnen zeker door de medewerkers worden gedaan. Dit omvat bijvoorbeeld het meenemen van gebruikt serviesgoed naar de keuken aan het eind van de werkdag, het opbergen van papieren en mappen in de daarvoor bestemde bakken en kasten en het netjes achterlaten van de vergaderruimtes na afloop van vergaderingen. 

Soms kan het helpen om een concreet plan op te stellen waarin wordt geregeld, wie voor welke opruimwerkzaamheden verantwoordelijk is, zoals het in- en uitruimen van de vaatwasser en op welk tijdstip. Om de zaken fair te houden, moeten deze gelijkmatig over alle collega's worden verdeeld.

We hopen dat de tips in dit artikel u zullen helpen aan een schonere werkplek, waar alle medewerkers zich prettig voelen. Wij adviseren u graag over geschikte reinigingsartikelen en sanitaire producten voor een optimale reiniging in uw bedrijf.