Een schone zaak. Hoe u uw kantoor op een milieubewuste manier kunt reinigen.
Klimaatbescherming is de grote uitdaging van onze tijd. Volgens een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Duitsland gaven de bedrijven in 2010 ongeveer 30.000 miljoen euro uit aan milieubescherming. Zes jaar later was het al 41.118 miljoen euro. Dat is te zien: Het milieubewustzijn in bedrijven neemt toe.
Kantoorreiniging biedt tal van aanknopingspunten om milieubewust te handelen. Vaak gaat dit niet gepaard met extra inspanningen of extra kosten. Dat is een goede zaak, want uiteindelijk is iedereen gebaat bij duurzaamheid als het gaat om het schoonmaken van kantoren:
- de werknemers die in een gezondheidsbevorderende omgeving werken
- het bedrijf dat met een zuiver geweten iets voor zijn imago doet
- het milieu, dat zo min mogelijk vervuild is.
Dit artikel geeft u een overzicht van hoe u kunt profiteren van milieubewuste reinigingsmaatregelen in uw bedrijf. Ook gaan we in op de eisen voor duurzaam onderhoud van ruimtes en ontvangt u een praktische checklist waarmee u de maatregelen hiervoor direct kunt implementeren.
Wat is het nut van duurzaam reinigen?
Heeft u wel eens naar het etiket van een conventionele allesreiniger gekeken? Het wemelt er van de waarschuwingen, symbolen met dode vissen en die de aandacht vestigen op giftige of bijtende stoffen.
Al deze schadelijke chemicaliën lossen na de reiniging niet op in de lucht. In plaats daarvan komen ze via de afvoer met het afvalwater in de omgeving terecht. Met name het gebruik van milieubelastende reinigingsmiddelen kan dus leiden tot de belasting van mens en natuur.
Op kantoor kun u veel bereiken met een ecologisch verantwoorde aanpak. Overstappen op milieuvriendelijke reinigingsmiddelen lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat.
In werkelijkheid echter hebben zelfs schijnbaar kleine maatregelen een groot effect. Ten slotte profiteert u van enkele positieve effecten voor uw bedrijf. Uw voordelen in één oogopslag:
Welzijn & productiviteit
Schadelijk voor het milieu betekent meestal ook schadelijk voor de menselijke gezondheid. Tijdens de werkdag komen uw medewerkers in contact met de gereinigde oppervlakken en ademen ze de chemische middelen van de reinigingsmiddelen in. Hoe schadelijk de gebruikte middelen zijn, heeft dus een directe invloed op de gezondheid van uw medewerkers. Zowel klanten als medewerkers voelen zich beter in een milieubewuste werkomgeving. Ook de productiviteit van de medewerkers wordt op de lange termijn positief beïnvloed.
Concurrentievermogen en rechtszekerheid
Milieubescherming wordt steeds meer een doorslaggevende concurrentiefactor voor bedrijven. Medewerkers en klanten letten er meer op of aan de basisnormen voor het milieu wordt voldaan. In hun privéleven geven veel mensen om het duurzame gebruik van hulpbronnen. Ze kunnen zich dus beter identificeren met een bedrijf dat zich richt op dezelfde waarden – dit is cruciaal voor uw klant en de loyaliteit van uw medewerkers!
U staat u ook wettelijk gezien aan de juiste zijde: Door te voldoen aan de milieurichtlijnen bewijst u immers dat u zich bekommert om het welzijn van uw medewerkers en klanten.
Image & waarden
Doe goed en zwijg hierover? Als het gaat om de bescherming van het milieu, moet u geen valse bescheidenheid tonen. Praat er openlijk over, gebruik uw betrokkenheid als een belangrijke bouwsteen in de beeldvorming. Definieer deze zelfs als een onderscheidende waarde voor het bedrijf. Op deze manier fungeert uw bedrijf als rolmodel en wordt het aantrekkelijk voor potentiële medewerkers en klanten.
Belangrijke ruimtes voor milieuvriendelijke ruimteverzorging
Reiniging van de oppervlakken
Vloeren, bureaus, kasten, printers, sanitair – op deze oppervlakken vindt een groot deel van de reinigingswerkzaamheden plaats.
Orde- en afvalbeheer
Iedereen die ooit heeft geprobeerd om over een rommelig bureau te vegen weet: netheid helpt bij het opruimen. U kunt ook milieuvriendelijk zijn in de omgang met afval.
Luchtzuivering
Sommige verontreinigingen zijn op het eerste gezicht niet zichtbaar. Houd de kwaliteit en zuiverheid van de lucht die u inademt in de gaten.
Eisen voor duurzaam reinigen
Bij het reinigen is het principe: zo schoon als nodig, met zo min mogelijk middelen. Wat wordt hiermee bedoeld?
Zo schoon als nodig:
Natuurlijk moeten de hygiënenormen altijd worden gehandhaafd. Niemand voelt zich comfortabel in groezelige kamers. Vooral in gebieden die door veel mensen worden gebruikt, kunnen ziekten zich snel verspreiden. Overdrijf het echter niet met de schoonmaak. Bijtende stoffen en overmatige reinigingsprotocollen belasten de binnenlucht, het water en het immuunsysteem van de werknemers.
Zo weinig mogelijk middelen:
Als het gaat om de verzorging van de ruimte, moeten de werkprocessen altijd zo worden ontworpen dat er over het algemeen weinig kunststof, elektriciteit, water en schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Lees onze praktische checklist voor milieubewust schoonmaken om te weten te komen hoe u dit moet doen.
Biologische afbreekbaarheid: de gouden standaard voor reinigingsmiddelen
Schoonmaakmiddelen zijn vaak giftig voor waterorganismen. Vooral de oppervlakteactieve stoffen, de actieve wasmiddelen, gaan in de natuur lang mee. Bij duurzaam schoonmaken moet u dus letten op de biologische afbreekbaarheid van de reinigingsmiddelen. Er zijn verschillende eco-labels, zoals de ’Blauwe engel’, die u begeleiden bij de inkoop.
Checklist milieubewuste reiniging
Vermoedelijk neemt u niet persoonlijk de gehele schoonmaak van het kantoor voor uw rekening. Als verantwoordelijke voor dit gebied heeft u echter veel invloed. Dit begint met de selectie van het schoonmaakbedrijf of het personeel. Neem de milieunormen in acht en praat er met het personeel over. In veel gevallen staan ze open voor uw suggesties.
Gebruik het juiste reinigingsmiddel
Zorg ervoor dat het gebruiksdoel en het item optimaal op elkaar aansluiten. In gewone taal betekent dit: Laat uw schoonmaakbedrijf de bureaus niet afvegen met keukenpapier; daar zijn veel efficiëntere en grondstofbesparende materialen voor. Bovendien hoeven er niet overal bijtende ontsmettingsmiddelen te worden gebruikt. Vaak doet een zachte reiniger met een eco-label het werk heel goed.
Reinigingsmiddelen spaarzaam doseren
Vaak worden er veel te veel reinigingsmiddelen gebruikt. Alleen omdat het sterk ruikt en schuimt, verhoogt het echter niet automatisch de reinigingskracht. Let op de aanbevelingen van de fabrikant – vaak zijn een paar druppels op een hele emmer water al voldoende. De juiste dosering bespaart geld en beschermt het afvalwater.
Investeren in hoogwaardige vezels
Mechanische inwerking kan ook helpen om het aantal chemische reinigingsmiddelen te verminderen. Het materiaal van het doekje speelt hier een grote rol. Vuil kan alleen al door de reinigingsbeweging worden verwijderd, soms zijn er geen chemicaliën nodig. Hoogwaardige microvezeldoeken kunnen op hoge temperaturen worden gewassen en dus langdurig worden hergebruikt. Aan de andere kant moet u wegwerpartikelen zoals beeldschermreinigingsdoeken of wegwerpstofwissers vermijden.
›› Inkoophandboek: Het gebruik van microvezeldoeken in de reiniging
Grotere emballages kopen
Grotere emballages voor reinigingsmiddelen zijn niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Dit komt omdat er minder verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Vraag uw leverancier naar de verkrijgbare emballages en de inhoud.
Maak het voor netheid gemakkelijk
Er zijn veel slimme benaderingen om het vuil te beheren of te voorkomen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een schoonloopsysteem bij de ingang? Of apparaten die weinig vuil produceren en zichzelf reinigen? Een mooie vaatdoek naast de koffiemachine die medewerkers aanmoedigt om zelf actie te ondernemen als er kleine vlekken ontstaan? Een opbergsysteem voor op het bureau verhoogt ook de netheid en helpt om de zaken schoon te houden.
Vergeet de lucht die u inademt niet
Zoals gezegd heeft de luchtkwaliteit ook een grote invloed op het welzijn. Irriterende dampen, hoge concentraties fijnstof en een ’muffe kantoorlucht’ – dit alles kan op een milieubewuste manier worden vermeden. Informeer uw personeel over de juiste ventilatie, vermijd onnodige stofbronnen en luchtvervuiling in uw kantoorinrichting en investeer in natuurlijke luchtverfrissers zoals planten- en waterwanden.
Afval vermijden en scheiden
Moet dit document echt worden afgedrukt? Met dit soort eenvoudige vragen kan de verspilling op kantoor worden verminderd. Afvalscheiding en de correcte verwijdering van gevaarlijk afval zou standaard moeten zijn, net als in particuliere huishoudens.
Duurzaamheid is voor ons bij kaiserkraft ook een belangrijk aandachtspunt. Neem ook eens een kijkje op onze duurzaamheidspagina's en ontdek hoe we het milieu beschermen bij kaiserkraft!